Piec chlebowy

 

Projekt PIEC CHLEBOWY

‎”Rozsmakuj się w tradycji”

 

Projekt naszego stowarzyszenia, przygotowany przez

Agatę Trzop-Szczypiorską oraz Martę Kamińską.

Celem projektu było wybudowanie pieca opalanego drewnem do wypieku chleba oraz powrót do korzeni naszych lokalnych tradycji kulinarnych.

Nasz pomysł został poparty i dofinansowany przez

Stowarzyszenie Europa i My w ramach programu ”Działaj Lokalnie”.

To całkowicie społeczna inicjatywa.

Głównymi projektantami i budowniczymi pieca chlebowego są:

Andrzej Przygoda, Ryszard Szymański, Paweł Huchla i Andrzej Szymański.

Sercem naszego pieca jest profesjonalny wkład szamotowy przystosowany do opalania drewnem, którego tradycyjna konstrukcja wywodzi się z Włoch.

Producentem i propagatorem tego fantastycznego pomysłu jest firma

Forno z Elbląga.

Jeżeli będą Państwo zainteresowani piecami do wypieku pizzy, chleba, mięs i innych specjałów to firma FORNO ma dla Państwa  doskonałą propozycję, z którą proszę zapoznać się bezpośrednio na stronie firmowej.

 http://www.forno.com.pl/ 

 

Najistotniejszą korzyść, jaką uzyskaliśmy w trakcie realizacji projektu to umiejętność wypieku chleba metodą tradycyjną na zakwasie. To złożony proces, wymagający odpowiedniego przygotowania, ale nam się to udało z czego jesteśmy bardzo dumni. Okazało się również, że piec jest o wiele bardziej uniwersalny niż nam się zdawało na początku. Jest świetnym narzędziem do przygotowywania nie tylko chleba ale wielu potraw.  Jak widać na zdjęciach piec działa i to jeszcze jak. Można w nim osiągnąć temperaturę ok.350 st. C. Temperatura robocza po usunięciu zarzewia czyli 180-250 st. C, utrzymuje się do kilkunastu godzin w zależności od pogody.

Piec można wszystko: chleb, pizze, ciasta, mięso, wkładając ruszt do środka zyskujemy świetny grill. Pieczenie w piecu jest o wiele zdrowsze  niż typowe grillowanie, ponieważ na pieczone potrawy nie oddziałuje bezpośredni płomień, tylko żar który oddaje wygrzane wnętrze pieca. Pieczone potrawy w piecu wyróżniają się wspaniałym niepowtarzalnym smakiem zawsze z aromatem drewna liściastego, którym piec jest wypalany.

Szczególnie dobrym przykładem jest pizza, która bez względu na wielkość piecze się zaledwie 2 minuty. Ciasto pizzy jest świetnie wypieczone, ponieważ układane jest bezpośrednio na płycie szamotowej pieca. Widać jak ciasto w oczach rośnie i zmienia kolor z białego na rumiany.

Świetnie piecze się porcjowane mięso karkówka, boczek, kurczak rozgrzany piec radzi sobie z takimi specjałami w 5 – 10 minut.  Hitem piecowisk są również pieczone ziemniaki w ziołach i przyprawach, to również szybka potrawa ok. 15 minut duża brytfanna 2,5 kg ćwiartkowanych ziemniaków.

Duże porcje mięsa wymagają spokojniejszego traktowania dlatego należy odpowiednio zaplanować wsady do pieca. Zamknięty piec jest szczelny i potrawy nie tracą swojej naturalnej soczystości. Dobrym przykładem są wszelkiego rodzaju chude mięsa typu szynka lub schab. Dzięki dużej temperaturze mięso szybko tworzy chrupiącą skorupkę zamykając jego cały sos w środku. W o wiele większej temperaturze ponad300 stC, mięso szybko się piecze jest chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. By spowolnić proces pieczenia dobrze jest mięso obłożyć liśćmi kapusty, które pod wpływem żaru wysychają, tworząc wokół mięsa swoisty szczelny „kokon” przejmując na siebie żar z pieca, takie liście bardzo sprawnie zastępują rękawy foliowe do pieczenia, które niestety nie pasują ze względów ekologicznych do takiej formy przygotowywania potraw.

Pieczenie w naszym piecu to świetna zabawa, bardzo ciekawe, atrakcyjne doświadczenie i spore ułatwienie w organizowaniu spotkań nazwanych przez nas

„PIECOWISKAMI”

Nasz piec przy sprawnej obsłudze potrafi w szybkim czasie zapewnić gorące dania dla nawet 40 osób (sprawdzone w praktyce).

Piec jest dostępny dla naszej społeczności lokalnej by wszyscy rozsmakowali się w tradycji.

Zapraszamy do zapoznania się ze skutecznością tego rewelacyjnego urządzenia, które skutecznie potrafi przygotować najróżniejsze gorące dania w stosunkowo krótkim czasie.

W zakładce „Budowa Pieca Chlebowego” można zapoznać się z obszerną dokumentacją zdjęciową tego dość trudnego przedsięwzięcia.